Ouderen langer zelfstandig wonen

Verplicht langer thuis wonen

We lezen allemaal de berichten, het is geen vijf voor twaalf meer. Het is ÉÉN voor twaalf. 

“36 huizen afbellen voor één patiënt”  Door de snelle vergrijzing, personeelstekorten en het sluiten van verzorgingshuizen moeten ouderen nu lang wachten op zorg. Wie hulp wil, moet flexibel zijn”.*

Helaas moeten steeds meer ouderen langer zelfstandig blijven wonen. Een gevolg dat voortvloeit uit een poging van de overheid tot besparing van de zorgkosten. Daarnaast is het idee om ouderen meer in onze samenleving te integreren. Door, net als in andere landen, familie meer te betrekken als mantelzorger. Zodat wij een centrale rol spelen in het ouder worden van onze dierbaren.  

Aanvankelijk is dit leuk gedacht, maar wij zijn niet die andere landen waar dit een deel van de cultuur is. 

Daarnaast vallen de zorgkosten voor mensen die langer (gedwongen) zelfstandig wonen hoger uit. Dit heeft mede te maken met de kosten voor herstel nadat iemand bijvoorbeeld is gevallen. In een verpleeghuis is er hulp op hoor- en loopafstand van de bewoner en kan snel ingegrepen worden als dat nodig is. Hierdoor is de hersteltijd van de bewoner ook korter dan wanneer iemand pas enkele uren na zijn of haar val gevonden wordt.  

Maar zoals we weten, nemen gedane zaken niet zo snel een keer. Dit stelt ons op dit moment voor het voldongen feit, dat we hulpmiddelen moeten inzetten om dit proces zou eenvoudig en soepel mogelijk te laten verlopen. 

Hoe kunnen we ouderen langer veilig thuis laten wonen?

Ouderen langer thuis wonen, alarmEen verpleeghuiskamer thuis, is dat misschien mogelijk? Ja, dat is mogelijk! Met inzet van leefstijlmonitoring en 4e generatie sensortechnologie kunnen we in zowel het verpleeghuis als daarbuiten snel en adequaat reageren op gebeurtenissen.  Denk hierbij aan valdetectie door middel van wandsensoren en een sensorvloer.

Hierdoor heeft de bewoner vrijheid in zijn/haar eigen huis en kan de zorgverlener op de achtergrond meekijken (zonder een camera) of de bewoner het goed maakt.

Bent u benieuwd naar de werking van deze wandsensoren of de sensorvloer maar bent u niet in staat om bij ons langs te komen? Wij komen graag bij u langs voor een demonstratie. In enkele minuten hebben wij de mobiele demo bij u opgebouwd. Uiteraard kunt u ook dan de werking van de slimme vloer of wandsensor aan den lijve ondervinden. Zo krijgt u een goed beeld van wat gerealiseerd kan worden met de Care Home oplossing. 

Heeft u wellicht andere vragen over het Care Home Concept? Neem gerust contact met ons op of kijk op onze veelgestelde vragen pagina. Wellicht staat uw vraag en het bijbehorende antwoord hier wel tussen.

(*Bron vermelding: NRC 16-9-2019)