Risico op vallen verminderen door valsensor?

Door middel van twee Care Home concepten levert New Caresolutions een bijdrage aan het verbeteren van het zorgproces.
In verpleeghuizen en revalidatiecentra werken wij met name met een slimme vloer en draadloze sensoren. Dit is zowel een detectie- als een valsensor. In de thuiszorg wordt met name gewerkt met het Care Home concept op basis van enkel draadloze sensoren. Door het gebruik van de slimme vloer en een detectie- en valsensor aan de wand is het gebruik van camera’s onnodig. Daarnaast hoeft men ook geen hulpknop of alarmsysteem mee te dragen. Dit is uniek binnen de ouderenzorg. Zo wordt men niet beperkt in de bewegingsvrijheid en wordt automatisch alarm geslagen wanneer iemand is gevallen. Hierdoor kan snel gehandeld worden.

Waarom is het gebruik van een valsensor zo belangrijk?

Onder ouderen is een val de hoofdoorzaak van niet-fatale verwondingen en ziekenhuisopnames. Dit geldt ook voor aan letsel gerelateerd overlijden. Bijna 50% van de ouderen die zijn gevallen, kunnen niet zelfstandig overeind komen. Door falen of het niet bij zich dragen van de hulpknop kan er vaak geen alarm geslagen worden. Doordat verpleging niet weet dat een bewoner is gevallen, kan het zijn dat er te lang op hulp gewacht moet worden. Iets wat verstrekkende gevolgen kan hebben. Er kunnen complicaties optreden als drukzweren, spiernecrose wat tot nierfalen kan leiden, uitdroging, onderkoeling, longontsteking en zelfs overlijden.
De zorg en behandeling van deze mogelijk te voorkomen complicaties kost de gezondheidszorg veel geld. Ook heeft het een negatief effect op de kwaliteit van leven. Gevolgen die men met het gebruik van de sensorvloer en (draadloze) sensoren gedeeltelijk kan ondervangen.

Hoe werkt de valsensor?

valsensor, ouderenMet behulp van de sensoren worden patronen in de leefstijl waargenomen en opgeslagen. Zo meten en weten we wat normaal gedrag is. De slimme sensorvloer heeft een capacitieve werking waardoor de bewoner herkent wordt middels de hoeveelheid vocht in het lichaam. Wanneer de bewoner staat of loopt wordt er een bepaalde waarde aan vocht gemeten. Wanneer de bewoner valt, komt een groter gedeelte van het lichaam in aanraking met de vloer en wordt er dus meer vocht gemeten. Op deze manier wordt afwijkend gedrag gemeten en wordt de juiste persoon gealarmeerd. Ook wanneer een persoon op de knieën zakt en misschien met een hand of beide handen op de vloer steunt, wordt dit door het systeem als vallen herkend en gesignaleerd.

Aangezien de slimme vloer meet op basis van vocht werkt hij niet in een natte ruimte zoals de badkamer. Aangezien er juist sprake is van valgevaar in de badkamer werken we hier met een (draadloze) wandsensor. De slimme vloer ‘ziet’ dat de bewoner naar de badkamer loopt en wanneer de bewoner de badkamer betreedt, neemt de wandsensor het over. Deze sensor is een activiteits- en valsensor in één.

valsensor, ouderenDe wandsensor is een ‘buis’ waarin twee activiteitssensoren boven elkaar geplaatst zijn. Bij normaal gedrag wordt door beide sensoren activiteit gemeten. Wanneer de bewoner valt, zal de bovenste sensor geen activiteit meer meten maar de onderste sensor nog wel. Deze afwijking wordt na een bepaalde periode doorgegeven aan de juiste persoon zodat de gevallen bewoner snel geholpen kan worden. De periode tussen vallen en alarmering kan ingesteld worden zodat valse meldingen door bijvoorbeeld bukken worden voorkomen.

Kan met behulp van het Care Home concept vallen voorkomen worden?

valsensor, valpreventie

Uiteraard kunnen wij niet 100% voorkomen dat iemand valt. Maar met de slimme sensorvloer is het mogelijk om de activiteiten van de periode voor de val terug te kijken. Een val kan verschillende oorzaken hebben. De val kan een medische oorzaak hebben zoals bijvoorbeeld hartfalen of iemand kan door onstabiliteit gestruikeld of uitgegleden zijn. Door terug te kijken kunnen we het gedrag voor de val herkennen. Op basis van dit gedrag kan er gesignaleerd worden en vaker voorkomen worden dat de bewoner valt. Een Fins onderzoek heeft aangetoond dat toepassing van het Care Home concept met de slimme vloer en wandsensor het aantal valincidenten bij ouderen heeft kunnen verlagen.

Kan de valsensor ook thuis gebruikt worden?

Ja dat kan zeker! Naast toepassing in verpleeghuizen en revalidatiecentra maakt het Care Home concept het ook mogelijk om langer thuis te blijven wonen. In huis worden een aantal draadloze wandsensoren geplaatst welke op basis van een “gateway” over het internet communiceren met onze applicatie in de Cloud. Met een app op je telefoon weet je of het goed gaat met je ouders. Bij een val krijg je een melding op je telefoon en wordt er eventueel een familielid of alarmcentrale gebeld.

Interesse in de valsensor? Wij hebben een huurpakket voor je samengesteld. In dit pakket zitten 3 wandsensoren, 1 deurcontact, een gateway en de benodigde softwarelicentie. Neem voor meer informatie contact met ons op en wij komen de mogelijke concepten graag bij u demonstreren.